Депутатите Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от Продължаваме Промяната

...
Депутатите Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от Продължаваме Промяната
Коментари Харесай

Христо Иванов и Гюров отговориха на президента за помощта на Украйна

Депутатите Христо Иванов от Демократична България и Андрей Гюров от " Продължаваме Промяната " дадоха отговор на президента Румен Радев за помощта за Украйна. Според Христо Иванов, който не желае да поддържаме Украйна и глобите против Русия, работи Москва да надделее.

Андрей Гюров пък сподели, че съвсем всички страни в Европа имат такива решения. Двамата политици разясниха и започващите съвещания при президента. 

Президентът разяснява, че се надява в Народното събрание да има " по-малко войнолюбци ", които желаят да въвлекат България във войната сред Русия и Украйна. 

Иванов уточни, че още първия ден Демократична България са внесли собствен вид. Тази тематика не е просто въпрос за предоставяне на оръжия на Украйна, това е въпрос за рационализация на българската войска и въоръжени сили, означи депутатът.

Това, което сме внесли като проекторешение, покрива всички тематики, свързани с модернизацията, съобщи Иванов. По думите му сега съществуват механизми, с които ние, давайки оръжие на Украйна, без да се лишаваме от никакви качества, можем да си помогнем за модернизацията на българската войска и това е действителната цел. В името на тази цел сме подготвени да работим с всички политически сили, които гледат в тази посока, добави Иванов.

" Този, който желае да бъдем неутрални по отношение на Европейски Съюз и НАТО, който от самото начало аргументира, че не би трябвало да поддържаме глобите и напъните на Украйна, в действителност работи за вид, в който Русия надвива. Това значи, че България ще се окаже в един свят, в която всяка мощ ще може да си вземе парче от прилежаща страна. Ако Путин надделее, това значи, че на следващия ден всеки може да се разсъни деспот. Това не е в наш интерес, схващат го Европейски Съюз и НАТО, не мога да схвана за какво Радев не може да го разбере ", съобщи Христо Иванов.

" Това непрекъснато плашене на хората за мен слага въпрос в действителност каква позиция заема президентът Радев. Цяла Източна Европа подкрепя Украйна и явно това не въвлича никого във войната ", сподели още Христо Иванов.

Според него от историческа позиция е неуместна тезата, че България би трябвало да е неутрална, в случай, че всички наши сътрудници са намерили метод да оказват помощ на Украйна.

" България с подобен дебелоглав да твърди противоположното, е най-малкото необичайно. Твърдението, че който желае да подпомогнем напъните на Украйна да се отбрани от експанзията, ни прави " войнолюбци ", е най-малкото несериозно, тъй като може да се каже противоположното. С изпращането на военна помощ на Украйна, ние в действителност можем да си помогнем да модернизираме българската войска ", съобщи водачът на парламентарната група на Демократична България.

По отношение на възможностите от съставяне на кабинет Христо Иванов съобщи, че се радва, че президентът Радев през днешния ден разгласи, че не бърза с връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Иванов изясни, че има огромни кардинални тематики, които разделят парламентарно показаните партии. Той съобщи още: Очевидно сме в доста комплицирана обстановка, явно би трябвало да има държавно управление.

За нас сериозният диалог е с втория мандат, добави той. 

" Тука не става дума, че някакви хора се гледат изкривено и не си приказват. Ние би трябвало да разберем каква е дълбоката причина за тези проблеми - корупцията. Тя делегитимира държавните институции от позиция на жителите. Затова като за начало целим да почистим правосъдната система от корупцията ", сподели Иванов и съобщи, че за Демократична България е най-важно да се сформира кабинет с фокус върху този приоритет.

На различен въпрос - за връщане на хартиените бюлетини, Иванов уточни, че това е нещо, което явно сплотява тези, които застанаха зад Вежди Рашидов. Нас ни безпокои, тъй като всички тези непрекъснати опити с метода на гласоподаване няма по какъв начин да работят за одобряване на българската народна власт и изборните права, счита той. Иванов добави, че изказванието без доказателства, че се нарушават изборите, е част от делегитимацията на българската политическа система.

Той разяснява и нуждата Народното събрание да може да прегледа бюджета и законодателството, обвързвано с Плана за възобновяване. Ще настояваме за уравновесен бюджет, който не залага на ограничения, които наливат масло в огъня на инфлацията, уточни Иванов.

 Снимка: БТА

Андрей Гюров съобщи, че право на президента е да реши по какъв начин да бъдат раздадени мандатите, какъв брой време е бъдат консултациите и по кое време ще бъдат връчени.

Президентът привиква първите съвещания с ГЕРБ на следващия ден, само че разясни, че няма да бърза. 

" Със сигурност Народното събрание към този момент заработва на доста бързи обороти. Има доста неща да се свършат и те могат да работят даже преди излъчването на постоянно държавно управление ", съобщи депутатът Андрей Гюров.

На въпрос по отношение на това дали има заплаха от страната ни, в случай че дадем оръжие на Украйна, той отговори: " Със сигурност няма заплаха за страната от подобен вид решения. Почти всички европейски страни имат подобен вид решение. "

" Това, което ние се разбрахме през днешния ден на председателски съвет, е бързо и експедитивно образуване на непрекъснатите комисии в Народно събрание в период до края на тази седмица, тъй че този въпрос първо би трябвало да мине през едно взаимно съвещание на външна комисия, да се направи добър спор и това решение да влезе в зала ", счита той.

" Ние сме изразили нашата кардинална поддръжка. Няма да внасяме наш текст, откакто стане дебатът, това ще влезе в пленарна зала, само че наложително първо да мине през непрекъснатите комисии ", безапелационен е Гюров.

" Ние ще подкрепим предлагането, най-близко до нашите визии. Нека забележим съответните текстове първо ", сподели още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР